torsdag 11 mars 2010

EUREKA!


Efter att ha läst det mesta som har skrivits i HD frågan finns det inte så mycket att tillägga.


Ämnet är så att säga uttömt. Men...................


Jag kan inte behålla detta längre för mig själv.

EUREKA! Jag har löst det!


Nobelpriset nästa för Lucia Wikmark för denna banbrytande upptäckt.Varför röntgar man sin hund?


Ja, inte är det för att man vill veta resultatet utan man röntgar för att man vill ha ett visst resultat. Får man inte det önskade resultatet så röntgar man om för att få "bättre bilder". Precis som man gör när inte körkortsfotot utfaller till belåtenhet eller när man väljer ut de bilder som man skall ha på tackkort m m. Alla vill ju vara till sin fördel.Och, vad har då detta med Nobelpriset att göra?


Jo, samtidigt som man får det önskade resultatet av röntgenavläsningen på sin tilltänkta avelshund så har man därigenom även ändrat på genuppsättningen för den framtida avkomman!LYSANDE!


Jag vet inte om det förekommit ett sådant genombrott i den medicinska forskningen tidigare. Tänk vad denna upptäckt kan föra med sig i framtiden.


Människor som fått tragiska sjukdomsbesked kan bara göra om testet under andra förutsättningar och vips är kartan ändrad.


I hundvärlden innebär detta att en "defekt" hund som ej bör användas i avel helt plötsligt är ett fullgott avelsmaterial som kan få friska och "sunda" valpar och den seriöse uppfödaren kan friskriva sig. Man har ju gjort allt man kunnat. "Fotograferat" om och fått litet "bättre" bilder. Fantastiskt. Från kondoleanser, gråt och tandagnisslan till gratulationer, jubel och utannonsering av avelshane. Det händer "dagligen" i min bekantskapskrets. Även de mest intelligenta, sansade och balanserade människorna har fallit för den enklaste utvägen. Man vill ju så gärna vara med och leka, få vara med på hemsidan i de seriösas klubb.


Likvärdigt, kanske till och med mer tillförlitligt är sk kliniska test. Med bilder kan man "ljuga" men verkligheten är svår att manipulera.


På direkt fråga till vår alldeles egen HD avläsare på SKKs veterinäravdelning, numera pensionerad men arbetar kvar på konsultbasis, Håkan Kasström om jag gjorde fel mot rasen som inte HD-röntgar min uppfödning svarade denne: "Man du gör ju kliniska test hela tiden på dina hundar"


Det enda skäl, förutom rena kliniska symtom, som han kunde tänka sig var om marknaden krävde det. Dvs trycket från valpköparna blev så stort att det skulle krävas för att få valparna sålda. Inte av några "rashygieniska" skäl. Där förelåg det inte något behov av höftledsröntgen av friska individer i en sund ras som västgötaspetsen.


Men det är klart då måste man kunna utvärdera verkligheten, de kliniska testen. Men det kanske man kan kräva av en serios uppfödare....................(Det sista min privata reflexion.)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Äntligen någon som vågar säga sanningen!

Initierat o bra skrivet.

Linnea

Anonym sa...

Och........vem sa att människan var perfekt?

Perspektiv

Perspektiv
Jag och vännen Axel Lind 100 år i augusti 2007